Hur du återställer borttagen livevideo på Facebook

 Hur du återställer borttagen livevideo på Facebook

Mike Rivera

Ända sedan Facebook lanserades 2004 har tillväxttakten för den här sociala medieplattformen alltid gått uppåt, och det finns en bra anledning till det. Av alla sociala medieappar som finns kan Facebook tillgodose behoven hos människor i alla åldrar och med alla bakgrunder mest effektivt, vilket också är anledningen till att det är den mest populära sociala medieplattformen i dag.

En annan intressant egenskap hos Facebook är att plattformen aldrig har stått stilla. Under årens lopp har Facebook fortsatt att växa och anpassa sig till kundernas föränderliga behov för att hålla dem nöjda, och alla dessa ansträngningar har gett resultat.

Dessutom kan det bero på att plattformarna har haft ett par problem med att hantera en så stor population att de har haft ett par problem på sin väg. Och även om alla dessa problem åtgärdades snabbt och effektivt av Facebook-teamet, har de ändå lyckats lämna ett märke på deras annars obefläckade rykte.

Den fråga som vi kommer att ta upp i vår blogg har också något att göra med Facebooks problem. Minns du hur Facebooks livevideor försvann på ett mystiskt sätt för en tid sedan?

I den här guiden diskuterar vi hur du återställer raderad livevideo på Facebook och hur du kan förhindra att något sådant händer.

Kan du återställa borttagen livevideo på Facebook?

Vi håller med om att det finns mycket att säga om Facebooks senaste problem och deras inverkan på plattformens popularitet, men låt oss ge dig svaret på din fråga först, så kan vi alltid prata lite senare.

Så du vill veta om det finns ett sätt att återställa en Facebook live-video efter att du har raderat den själv.

Låt oss börja med att anta att borttagningen av videon var ett misstag från din sida, vilket innebär att du i stället för att spara eller dela videon på din tidslinje råkade välja Ta bort alternativ.

Nu vill du ta reda på om den har sparats någonstans på Facebooks servrar och kan tas fram, eller hur?

Tyvärr kan du inte återställa raderade livevideor på Facebook. Även om det är sant att alla livevideor (eller andra data/innehåll) som du delar eller spelar in på Facebook sparas på servrarna, så raderas data från servrarna när du väljer att radera dem frivilligt (eller av misstag). Med andra ord finns det inget du kan göra åt livevideon längre.

Tror du att det som hände med din video kanske inte var ditt fel eller att den försvann automatiskt? Det kan du ha rätt i! Vi ska lära oss allt om det i nästa avsnitt.

Blir Facebook Live Video raderad?

Fick du också följande meddelande från Facebook på din tidslinje?

" Information om dina livevideor: "

"På grund av ett tekniskt problem kan en eller flera av dina livevideor ha raderats av misstag från din tidslinje och kunde inte återställas. Vi förstår hur viktiga dina livevideor kan vara och ber om ursäkt för att detta hände."

Just därför att du ser det här meddelandet på din tidslinje tyder på att det inte var du som förlorade din livevideo, utan tvärtom är det Facebook som låg bakom det hela.

Innan du börjar undra varför Facebook pekar ut dig, ska du veta att du inte är det enda offret för denna tragedi.

Facebook Live Video försvann? Varför?

Tydligen hade en bugg lyckats ta sig in i Facebooks servrar och orsakade en störning. På grund av denna störning, när användarna slutade sända sina livevideor och försökte lägga upp dem på sin tidslinje, raderade buggen videon i stället för att spara den i deras flöde.

Låt oss gå igenom processen för att ge dig en bättre förståelse för vad som gick fel.

När du är klar med att strömma en Facebook-video live och trycker på knappen Slutförande visas flera alternativ för vad du kan göra med videon, till exempel dela videon, radera den eller spara den i telefonens minne.

På grund av felet raderas videorna oavsett vilket alternativ användaren väljer.

Fixade Facebook det?

Även om felet rättades inom en kort tidsperiod, var det med tanke på Facebooks popularitet redan en stor skada som uppstått. Och med tanke på de andra missöden som Facebook har haft tidigare (inklusive dataintrångsfrågan) väckte hela händelsen många frågor om plattformens trovärdighet på global nivå.

En viktigare fråga borde dock vara: Hur kompenserade Facebook för detta? Det verkar rättvist att säga att de gjorde sitt bästa för att lösa problemet och att de också kunde återställa de raderade livevideorna för många av sina användare. Tyvärr kunde dock inte alla förlorade data återställas.

Det enda sättet för Facebook att kompensera de användare som förlorade sina data på grund av felet var att be dem om förlåtelse, och det är vad de gjorde. Minns du meddelandet som vi pratade om tidigare i det här avsnittet? Det var en ursäkt från Facebook till alla användare som drabbades av detta missöde.

Var det tillräckligt?

Det är inte upp till oss att avgöra det, utan det är bara de Facebook-användare som mottog meddelandet som kan fatta det beslutet.

Här är en lärdom som du kan dra av den

Har du någonsin suttit uppe en hel natt för att slutföra en PPT precis innan deadline, bara för att nästa morgon upptäcka att du glömde att spara filen och att allt är förlorat? Hur skulle du känna dig då? Vi vet inte hur det är med dig, men det skulle säkert få oss att känna oss olyckliga. Vi skulle vilja skylla på oss själva, men det skulle inte lösa något, eller hur?

Att förlora en livevideo som gjordes med ett särskilt syfte, med mycket förberedelser och planering, borde kännas lika dåligt, kanske till och med ännu värre. Och oavsett om det var Facebooks fel eller ditt eget, finns det inte mycket du kan göra åt saken nu.

Vad du kan göra är att från och med nu, när du arbetar med något viktigt, alltid komma ihåg att spara det när du går vidare, även om du är säker på att du inte kommer att förlora det. Detta borde inte vara en så svår uppgift i dag, med tanke på att de flesta av oss har smartphones med över 100 GB utrymme, för att inte tala om de ytterligare gratis eller betalda molnlagringsutrymmen som vi använder.

Genom att spara dina arbeten kan du inte bara se till att du har en backup för säkerhets skull, utan det förhindrar också att du skyller på andra om något oförutsett skulle inträffa. Därför måste du göra det till en vana från och med idag.

Slutord

Även om Facebook är en fantastisk plattform för att vinna popularitet och exponering finns det också vissa nackdelar med den. Sådana nackdelar finns dock alltid på alla digitala plattformar någon gång.

Så när det gäller lagring av media eller innehåll som du lägger upp på Facebook eller någon annan social medieplattform är det bäst om du agerar försiktigt och tar ansvar för att undvika eventuella förluster senare.

    Mike Rivera

    Mike Rivera är en erfaren digital marknadsförare med över 10 års erfarenhet av marknadsföring i sociala medier. Han har arbetat med olika kunder, allt från nystartade företag till Fortune 500-företag, och hjälpt dem att växa sina företag genom effektiva sociala mediestrategier. Mikes expertis ligger i att skapa innehåll som resonerar med målgruppen, bygga engagerande sociala mediekampanjer och mäta framgången för sociala medier. Han är också en frekvent bidragsgivare till olika branschpublikationer och har talat vid flera digitala marknadsföringskonferenser. När han inte är upptagen med att arbeta, älskar Mike att resa och utforska nya kulturer.