Anmäler Zoom skärmdumpar? (Zoom Screenshot Notification)

 Anmäler Zoom skärmdumpar? (Zoom Screenshot Notification)

Mike Rivera

Vet Zoom om du tar en skärmdump? Zoom är en av de mest populära programvarorna för videokommunikation på marknaden. Den har många funktioner som lämpar sig väl för en bekväm och problemfri videokommunikation. Zoom upplevde en explosionsartad efterfrågan efter pandemin som tvingade alla fysiska möten att ske alternativt på en onlineplattform.

Med sina kostnadsfria och betalda funktioner kan Zoom betraktas som en komplett programvara för videotelefoni i sig. Den har flera funktioner som du kan använda kostnadsfritt eller mot en avgift, vilket vi har diskuterat i en tidigare blogg. Om du inte har läst den, se till att du tittar på den.

Frågan är nu: Kan Zoom se om du tar skärmdumpar eller kan Zoom se om du tar skärmdumpar?

Det är en självklar fråga eftersom du ofta måste ta skärmdumpar av viktig information som visas på skärmen. Du kanske inte vill göra anteckningar själv eller dela mötets dagordning med en annan person.

Oavsett vad som är orsaken har Zoom inga begränsningar för att spela in Zoom-möten eller ta skärmdumpar. Men om det innehåll som mötesvärden delar på skärmen är konfidentiellt kan du tro att du kommer att få problem om du tar skärmdumpar av det.

Det kan handla om en försäljningsstrategi eller finansiella uppgifter; om du tror att Zoom kan komma att informera värden på något sätt om din skärmdump är vi här för att motverka det tvivlet.

Låt oss komma till den aktuella frågan.

Anmäler Zoom skärmdumpar?

Nej, Zoom meddelar inte värden eller någon annan mötesdeltagare om att en skärmdump tas. Programmet har ingen funktion för denna underrättelsetjänst alls. Zoom har inte tillgång till din dators eller mobila enhets privata data. Därför har programmet inte resurser att veta om du spelar in enhetens skärm eller tar en skärmdump.

Det är därför ingen i mötet kan förstå att någon deltagare tar en skärmdump av något som visas i ett möte.

Avsaknaden av ett aviseringssystem när du spelar in skärmar eller tar skärmdumpar utgör ett legitimt problem för integriteten. En person kan ta en skärmdump av dig utan din tillåtelse, men han eller hon kan beskära bort den del som han eller hon inte vill visa. På så sätt kan han eller hon sprida en bild med ett valfritt meddelande, utan att du vet vem det var.

Om du vill trycka på en knapp och få ett meddelande varje gång någon tar en skärmdump under ett möte eller spelar in skärmen på sin enhet, har du dåliga nyheter. I den nuvarande versionen av Zoom 5.20 finns det ingen möjlighet att meddela en värd eller en deltagare om en skärmdump har tagits.

Du kan bara hoppas att Zoom tar efter Snapchat och inför denna sekretessfunktion så snart som möjligt, eftersom det är av största vikt för din integritet och dina medmänniskor.

Den här funktionen kommer också att spela en viktig roll i kampen mot företagsspionage där icke-anställda går in i ett Zoom-möte med det enda syftet att stjäla konfidentiella uppgifter.

Vad meddelar Zoom sina användare om?

Även om vi har fastställt att Zoom inte meddelar vare sig värd eller mötesdeltagare när en skärmdump tas, finns det vissa aktiviteter som Zoom meddelar om.

Meddelanden för sådana aktiviteter tas emot via två metoder, e-post och push-notiser. Några av de aktiviteter som kan ge upphov till ett meddelande från Zoom är följande:

1. Värden meddelas när deltagare ansluter sig före värden.

Ett meddelande skickas ut till värden för ett möte i form av ett e-postmeddelande. Detta görs när en deltagare ansluter sig till ett Zoom-möte före värden. Observera att värden måste ha aktiverat Gå med innan du är värd i Zoom-inställningarna för att detta ska kunna ske.

2. Deltagarna meddelas när värden spelar in mötet.

Zoom meddelar alla deltagare att värden använder Zooms inspelningsfunktion för att spela in mötet, antingen på deras enhet eller i molnet. Observera att om värden också använder en skärminspelare i stället för Zooms inbyggda inspelare får du ingen notifikation om detta.

3. Alla i mötet får veta om någon räcker upp handen.

När en deltagare i ett Zoom-möte använder Räck upp handen under en session får alla deltagare och värden ett pushmeddelande på sin skärm om att de har räckt upp handen.

Nu när vi har talat om några åtgärder som ger ett meddelande, låt oss tala om några åtgärder som inte gör det.

    Mike Rivera

    Mike Rivera är en erfaren digital marknadsförare med över 10 års erfarenhet av marknadsföring i sociala medier. Han har arbetat med olika kunder, allt från nystartade företag till Fortune 500-företag, och hjälpt dem att växa sina företag genom effektiva sociala mediestrategier. Mikes expertis ligger i att skapa innehåll som resonerar med målgruppen, bygga engagerande sociala mediekampanjer och mäta framgången för sociala medier. Han är också en frekvent bidragsgivare till olika branschpublikationer och har talat vid flera digitala marknadsföringskonferenser. När han inte är upptagen med att arbeta, älskar Mike att resa och utforska nya kulturer.